Fest för smaklökarna på Fuerteventura

Mat
'Grilled Fish at Poco Loco :)' - Fuerteventura
'Grilled Fish at Poco Loco :)' - Attribution: Fabiola Partyka

Ömat har alltid inneburit en massa fisk, men på Fuerteventura är det inte det enda alternativet.

Cabra, eller get, är ett av de största födoämnena här på ön och en av originalrätterna som har serverats i många år. Det är vanligt att antingen ugnsbaka eller stuva get och servera den med mojo picón och kanarisk potatis, även kallad rynkig potatis, eftersom det är så den ser ut när den är färdigkokad. Get är till smaken och konsistensen likt nötkött, men har lite mer fett som gör att den håller sig smakfull och mör när den tillagas.

Kanarisk potatis är små, kokade potatisar serverade med en massa salt och mojo picón. Det finns två typer av mojo picón på ön, dels mojo rojo som är en röd sås gjord på vitlöksolja, spiskummin och chili (eller rostad paprika) och som är ett jättegott tillbehör till kött och grönsaker. Den andra sorten är mojo verde (grön) som är gjord på vitlöksolja och koriander. Mojo verde är mildare än mojo rojo och populär bland personer som till skillnad från många av oss andra inte har en mun gjord av teflon. Om du någonsin har ätit en god, kryddig curry kommer du att älska mojo picón (rojo/röd). Det finns många olika recept för varje mojo och varje familj har sitt eget sätt att göra den här underbara såsen på. Det finns också en variation på den röda såsen som har mandlar i sig och kallas mojo amarillo (gul), men det är bara på vissa delar av ön.

Många sorters fiskar simmar utanför öns kust och en av de kändaste är vieja (papegojfisk). En typisk rätt på ön är vieja kryddad med citrus som tillagas i ugn och serveras med potatis och mojo. Det är även väldigt vanligt att hitta get i huvudrätten. Precis som en vanlig gryta serveras get i en skål, men med grönsaker vid sidan om och dessutom vanligtvis med potatis och mojo. Beredningen av den här rätten är också lite annorlunda. Ofta lämnas benen kvar för smakens skull och det händer ibland att man hittar några avfallna ben gömda i maten. Det är inte ovanligt att benen har krossats något inuti köttet och en del kan tycka att det är lite äckligt, men det ändrar inte smaken överhuvudtaget.

Det finns många sorters ostar på ön och recepten på ett par av dessa kommer direkt från Majorero (ursprungsbefolkningen på Fuerteventura) som använde getter till allt möjligt, från kläder till ost och mjölk. Getost har en väldigt stark smak och används till allting, från sallad till mackor. Det är vanligt att hitta 100-procentig getost på ön, men det finns även sorter där åtminstone 15-20 % fårmjölk används vid framställningen. Det finns olika grader av ost och de graderas efter hur mycket eller lite getmjölk de innehåller. Queso fresco (färsk vitost) som är väldigt mjuk görs främst på komjölk, men ibland på getmjölk.

Det finns också ett slags sädesslag som används i det kanariska köket och som kallas gofio. Det här sädesslaget kräver en förvärvad smak och bör provsmakas innan man köper det. Det används ofta som redning i såser och soppor samt i beredningen av vissa geträtter. Ofta används det också tillsammans med mjölk och blir då till en slags gröt man kan äta till frukost. Det här rostade sädesslaget, gjort på vete, majs och även korn, har använts i många år och var väldigt viktigt under svälttider eller fattiga tider under spanska inbördeskriget. Det användes med socker och vatten för att skapa en degliknande massa som kunde ätas rakt av eller tillagas på olika sätt. Vissa barn äter fortfarande gofio rakt ur påsen, men det är som sagt en förvärvad smak och bör provas någonstans där kockarna vet vad de gör. Man kommer garanterat att proppa magen full med det fantastiska urvalet av typiska Fuerteventura-rätter.