Fuerteventura kan ståta med allt!

Sevärdheter
'Museo de la Sal, Salinen El Carmen (09.02.2013 13:51:14)' - Fuerteventura
'Museo de la Sal, Salinen El Carmen (09.02.2013 13:51:14)' - Attribution: Dirk Vorderstraße

När man besöker Fuerteventura finns det många sevärdheter som är intressanta för alla olika slags resenärer.

Det finns flera museer utspridda över ön. I mitten av öns östsida, runt Caleta de Fuste-området, ligger Museo de la Sal (Saltmuseet) där man kan se stora bassänger som används för utvinningen av salt ur havsvattnet och bearbetningsområdet för insamlingen av det. Många företag använder saltet och lokalbefolkningen är mycket stolta över att använda den här ötillverkade produkten. Det finns också ett stort skelett av en knölval som hittades på stranden och som har monterats för visning på plats. Nära Las Salinas-stranden är utsikten otrolig och det finns även en liten restaurang som serverar närfångad fisk.

Ett annat måste är Betancuria Museum of Archaeology and Ethnography där man kan lära sig om geologin och olika typer av livs ursprung på ön. Det finns flera avdelningar på det här museet som handlar om ursprungsbefolkningen som bor på ön. Maxot-folket är öns ursprungsinvånare och har anspråk på att vara ursprungsfolket på Fuerteventura. De har även sitt eget språk. Det finns också andra avdelningar på museet om till exempel paleontologi och andra invånare på ön, som de oceaniska och markbundna livsformerna. Det finns mycket fossil och andra lämningar efter liv och även etniska spår kan ses här. När du är i Betancuria, se till att få dig en titt på natthimlen från stranden eller någonstans i stan där sikten är klar. Det är en av de bästa platserna på ön för stjärnskådning och eftersom den saknar lokal bländning kan du vara säker på att få en fantastisk utsikt över himlen och de många stjärnorna som lyser över dig.

Det finns många utsiktsplatser utspridda över ön och du kommer garanterat att få den perfekta semesterbilder från en av dem. Ett par utsiktsplatser ligger söderut, nära staden Cofete, där man kan se båda sidorna av ön samtidigt. Itsmo de la Pared är utan tvekan en av de mest imponerande platserna på ön, med äkta sandskulpturer som har skapats av tidens erosion. Tindaya-vulkanen har också en utsiktsplats i närheten.

Tindaya volcano
'Tindaya volcano' - Attribution: Tony Hisgett

Spansk kultur lever och frodas på Casa de Unamuno, ett museum dedikerat till en spansk författare och filosof som förvisades till ön på grund av politiska åsikter. Avlägsnad från det spanska samhället bidrog Miguel de Unamuno till att återupptäcka ön och utöka den litterära databasen med flera sonetter som han skrev medan han var på Fuerteventura.

Ett besök på Aloe Vera-museet guidar dig in i den handgjorda produktionen av ren aloe, till glädje för de solbesvärade besökarna och lokalinvånarna. Det ligger söder om La Oliva nära mitten av ön.

En av de vackraste klipporna på ön ligger i mitten nära Antigua, med palmer och väderkvarnar för vattenuttag. En perfekt plats för en picknick och lite fina bilder.

Det finns också färjor som man kan ta till de närliggande öarna, till exempel Isla de Lobos eller Lanzarote, om man känner för att besöka en annan plats.

Större delen av Fuerteventura betraktas som en naturbiosfär och har skydd för djuren och vattenlivet.

Biosfären täcker över 352 812 hektar och anses vara en av de bästa modellerna för användning av förnyelsebar energi i Europa.