Sand mellan tårna - stränderna på Fuerteventura

Stränder
'view of Playa Esmeralda in Fuerteventura, Canary Islands, Spain' - Fuerteventura
'view of Playa Esmeralda in Fuerteventura, Canary Islands, Spain' nito / Shutterstock

Fuerteventura har många stränder på sin kust och de är mycket varierade. Från vit sand till svart, stensand och till och med sand i lagunstil; Fuerteventura har över 20 mil strand och det finns något för alla.

Det finns många platser där den slitne resenären kan luta sig tillbaka, slappna av och lyssna på vågorna från en orörd strand. Det finns lika många olika stränder som aktiviteter. Majoriteten av stränderna ligger på östkusten och kan ståta med sju stycken Blå Flagg-utmärkelser, ett pris som delas ut för vattnets klarhet, djurskydd och andra faktorer. Du kommer att upptäcka att sanden här är mycket lik den i öknen - väldigt fin och vit. Den fina sanden har i årtusenden blåst in från Sahara och samlat sig på öns östkust. Stora sandstormar hjälper till att hålla stränderna fyllda med något av den finaste och mest prisebelönta sanden på den här sidan av Europa. På Fuerteventura finns 7 av de bästa stränderna på kontinenten. Många reklamfilmer har spelats in på ön för att marknadsföra hela Kanarieöarna. Fuerteventura har några av de enda vita sandstränderna som finns i hela ökedjan. Avståndet till Afrika, vilket som minst är 100 km, har bidragit till att stränderna fortfarande är fina och förnyas varje år. Några av de finaste stränderna på ön inkluderar:

Corralejo i norr har ett flertal stränder och de anses som några av de bästa. Det finns många strandsträckor nära stadens centrum och ett par som ligger en kilometer eller mer därifrån. De stora stränderna i Corralejo täcker ett vidsträckt område och många resenärer förälskar sig i den gyllene sanden och vågorna som är väldigt roliga att leka i. På Playas Grandes de Corralejo ligger en stor del av turisterna som kommer till ön och stranden har utan tvekan varit med i tusentals perfekta semesterbilder. Sanden är bländande vit och väldigt fin. Det här området, som täcker större delen av den nordöstra spetsen av ön, är en perfekt plats för kitesurfning och skärmflygning. Fem kilometer från Corralejo ligger Natural Park, där stora sanddyner nästan når ända ner till vattenkanten. Det är ett utmärkt ställe att vandra på och sedan ta sig ett avsvalkande dopp. Landskapet på 2 600 hektar är spektakulärt, med vit sand som leder ner till det turkosa vattnet.

Sand dune with blue water sea view near Corralejo , Fuerteventura, Canary Islands, Spain
'Sand dune with blue water sea view near Corralejo , Fuerteventura, Canary Islands, Spain ' - Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Längre ner på västkusten, inte långt från Corralejo, ligger El Cotillo. I El Cotillo och området runt omkring finns många lagunstränder med små hamnar där man kan snorkla, simma eller bara gå runt på stranden. Dessa lugna laguner, långt borta från vågorna, har många olika platser där man kan lägga ankare och bara ta det lugnt. Västra sidan av Fuerteventura är ökänd för att ha väldigt starka undervattensströmmar som kan vara en utmaning även för de bästa simmarna. El Cotillo är undantaget som bekräftar den här regeln. Icke desto mindre har några av de här stränderna sandbotten och rikligt med vågor, vilket gör dem perfekta att surfa på. Mittemot de orörda stränderna nära klipporna kan man hitta fridfulla laguner som är utmärkta för barn.

el cotillo beach in fuerteventura island on sunset
'el cotillo beach in fuerteventura island on sunset' - Ramon grosso dolarea / Shutterstock

Playa Chica är en strand inne i stan, i mitten av ön. Den besöks av både lokalinvånare och turister och har en stor vågbrytare på grund av hamnen i närheten, så det är ett perfekt ställe för familjer med små barn. Vattnet är extremt klart med bara ett fåtal vågor och sanden är väldigt mjuk.

Om man reser söderut hamnar man i Playa Blanca. Playa Blanca är den strand som ligger närmast flygplatsen och borde besökas av alla resenärer. Man kan sitta och titta på flygplanen som kommer och går medan elever från surfskolan om och om igen kraschar in i vågorna. Här finns det badvakter och flaggor som meddelar om vågorna är överkomliga (grön flagg), lite utmanande (gul flagg) eller rent utsagt farliga (röd flagg). När det är röd flagg är det bara tillåtet att vara på ett specifikt avstånd från stranden, oftast 15 meter eller mindre. Havsbottnens form här skapar en liten tidvattenvåg eller ett baksug och ska även därför övervägas.

Playa blanca near Puerto del Rosario, Canary Island Fuerteventura, Spain
'Playa blanca near Puerto del Rosario, Canary Island Fuerteventura, Spain' - Philip Lange / Shutterstock

Den nya turistzonen på Caleta de Fuste-stranden är väldigt populär och formad som en gigantisk hästsko. Den här staden är byggd i en naturlig havsvik. Tidvattnet här är ganska synbart och vattnet stiger och faller drastiskt på en dag. Ett utmärkt ställe att leta efter snäckor, fiskar eller krabbor. Det här är ett biotopsskyddsområde för fiskar och andra vattendjur, så när du simmar kommer du att se fiskar precis intill dig. Det finns en halvt nedsänkbar båt som åker runt hamnen och man kan även åka vattenskoter och snorkla.

Beach in Caleta de Fuste, Fuerteventura Spain
'Beach in Caleta de Fuste, Fuerteventura Spain' - Philip Lange / Shutterstock

När man har nått södra delen av ön hittar man de första svarta sandstränderna. Ajuy, en fiskeby, är ett bra exempel. Det här stället är känt för sina forntida grottor och ligger vid mynningen av Barranco de Ajuy, där det finns en viktig palmkoloni. Ett lugnt område där man kan komma tillbaka till naturen eller välja någon av flera restauranger för att prova på färsk fisk. Kanske en romantisk strandmiljö är vad du och din partner behöver för att hålla lågan vid liv.

black sand volcanic beach, ajuy village in fuerteventura island
'black sand volcanic beach, ajuy village in fuerteventura island' - tommaso lizzul / Shutterstock

Längre söderut på den östra sidan av ön ligger de 'gudabenådade' stränderna. Dessa inkluderar många svarta sandstränder och flera som sträcker sig 20 km eller mer. Många av de här stränderna är långgrunda och man kan gå ut 50 meter eller mer och fortfarande bara ha vatten upp till midjan. På de mörka sandstränderna är det lite varmare om fötterna när man går barfota och man bör vara beredd på en högre temperatur när man är här. Några av stränderna inkluderar Las Playitas, Gran Tarajal och Taralejo.

Town Gran Tarajal, Canary Island Fuerteventura, Spain
'Town Gran Tarajal, Canary Island Fuerteventura, Spain' - Philip Lange / Shutterstock

Sotavento är störst och en av de vackraste stränderna som ön har att erbjuda, men sitt blågröna vatten och sina slingrande sandbankar. Den bländande vita stranden blandar sig på ett underbart sätt med det varma vattnet. Den ligger en kort biltur från huvudvägen, men bör definitivt besökas. Stränderna är det perfekta resemålet för den erfarna resenären och ett utmärkt ställe för barnen att bli röda och fjälliga på. Lokala barer och matställen finns överallt i området och man kan beställa fisk som är fångad bara några timmar tidigare på samma strand.

Sotavento Beach in Fuerteventura, Canary Islands, Spain
'Sotavento Beach in Fuerteventura, Canary Islands, Spain' - gorillaimages / Shutterstock

Jandia och Morro Jable utgör den sydöstra delen av ön och har många olika sorters stränder, från svart sand till svart kiselsten till småstensstränder. Det finns många fiskeområden där båtar kommer och går. De är perfekta om man vill se de lokala sedvänjorna och levnadssätten. Vädret här är lite mer oförutsägbart och man ska vara beredd på allt, dock är det sällan som det blir utom kontroll. Ibland kan man behöva ha något mer på sig än bikini och solglasögon, eftersom vädret och vågorna är starkare på den här öns sydspets. Tidvattenvågorna här bör respekteras och kontrolleras. De är inte alltför farliga, men kan ibland vara oförutsägbara.

Beach of Morro Jable, Canary Islands, Fuerteventura, Spain
'Beach of Morro Jable, Canary Islands, Fuerteventura, Spain' - sashahaltam / Shutterstock

När man reser från den norra sidan av ön till den östra kommer man att stöta på många vackra och välbesökta stränder. De här stränderna är livliga, med turister, fiskare och sportresenärer som samsas om det lugna vattnet och de kristallklara vågsvallen.