Fuerteventura = Sol, sol, sol

Väder
'Windmill on Fuerteventura, Canary Islands, Spain' - Fuerteventura
'Windmill on Fuerteventura, Canary Islands, Spain' Stefan Missing / Shutterstock

Vädret på Fuerteventura är förutsägbart och verkligen att lita på. Med en temperatur på 22-26 grader en vanlig dag är det en perfekt plats att bara luta sig tillbaka på. Den genomsnittliga årstemperaturen kan variera ordentligt, från 20 grader till nästan 40 på sommaren, men den lätta vinden som oftast medföljer den heta solen skapar en fantastisk dynamik för dina stranddrömmar. De flesta dagar är soliga, varma och perfekta för att ligga på stranden. Vindsurfare och kitesurfare flockas på ön eftersom vinden som ofta kommer från nordöst skapar väldigt bra vågor att surfa på.

På vintern brukar det vara några mulna dagar, men de är vanligtvis få och sällan. Det skadar inte att ta med sig en jacka, ifall en calima skulle dra förbi. En calima är när sand och damm förs med vinden direkt från Afrika (90 km österut) och skapar moln som blockerar solen och därmed gör strand- och ölivet lite kallare. Lägg till en ganska stark vind på det och den solbrände resenären kan uppleva det hela som småkyligt. På en dag med calima och ingen vind är det som kanten av floden Styx, när temperaturen kan uppnå svidande 40 grader. Se till att packa ordentligt med solkräm, och ett paraply är inte heller en dålig idé.

Ibland kan det dyka upp lite regn, men det är bara några få veckor om året. När det väl regnar är nederbörden, som i många ökenområden, enorm men relativt kortvarig. De här störtskurarna kan orsaka små översvämningar och om man är i en kanjon eller ett låglänt område bör man vara beredd på att en stor tillströmning av vatten plötsligt kan dyka upp. Allt som allt är vädret ett bra sätt att avgöra vad man ska göra för dagen. Svalare dagar passar för vandring och på varma dagar är det skönast att bara slappa på stranden.

Chrysanthemum coronarium bloom on Fuerteventura after rains of late autumn
'Chrysanthemum coronarium bloom on Fuerteventura after rains of late autumn' - Tamara Kulikova / Shutterstock